Kwaliteiten van brandhout

De beuk
Hoewel het er wit uitziet als we het net hebben gespleten, wordt het grijs tijdens het drogen. Het behoort tot de categorie hardhout. Hij onderscheidt zich door zijn gladde, fijne bast. Het zorgt er ook voor dat het minder vuil wordt dan andere houtsoorten. Bovendien zorgt de combinatie van deze fijne bast en het ontbreken van spinthout ervoor dat het gebruik ervan een levendig vuur oplevert, vol vlammen, warm en gezellig. Vanaf het allereerste moment straalt Beech de warmte en aanwezigheid uit die u in uw huis zoekt. Omdat de boom in dit massief heel langzaam groeit, zal hij een hogere calorische waarde en een lagere verbrandingssnelheid hebben dan dezelfde boom die op de vlakte zou groeien.

De es
De es is bijna overal in Frankrijk te vinden, verspreid over de hele wereld, meestal op rijke en vochtige grond. De plant groeit echter op gemiddelde hoogte en kan worden gebruikt als haag in bocagelandschappen voor de veeteelt. Het is een vrij licht hout met een parelmoerachtige adering die roze kleurt. Puristen herkennen dit in de vlam wanneer het als brandhout wordt gebruikt. Het kan alleen of samen met Beech worden gebruikt.

 

De Acacia
Acacia is een hardhoutsoort

Calorische waarde vergelijkbaar met andere hardhoutsoorten: ongeveer 4,2 kWh/kg
Ideaal voor klassiek gebruik in kachels, open haarden, etc.
Zeer dikke bast, mooi hout dat gemakkelijk te herkennen is
Acacia is een prachtig houtsoort, geel van kleur, met een witte streep waardoor het gemakkelijk te herkennen is.
Acacia is een van de beste brandhoutsoorten en bovendien erg mooi. Acacia heeft geen noemenswaardige nadelen. Het is een houtsoort die wij net zo waarderen als es, haagbeuk en beuk.
Acacia droogt sneller dan eikenhout.

 

De kersenboom
Kers is een halfharde hardhoutsoort
Middelharde houtsoorten zoals kersenhout branden sneller dan harde houtsoorten zoals essenhout, haagbeukenhout en beukenhout.
Kersenhout is nog steeds minder zacht en levert meer warmte dan populier en andere zachte houtsoorten. Het is dus een houtsoort van gemiddelde kwaliteit. Kersenhout kan iets goedkoper zijn dan hardhoutsoorten zoals beukenhout. Kersenhout geeft een feller vuur dan hardhoutsoorten. Het kan worden gebruikt voor pizzeria's, bakkerijen en andere houtgestookte kookgelegenheden. Kers is een brandhout van gemiddelde kwaliteit wat betreft opbrengst.



De esdoorn
De gewone esdoorn is een grote soort uit de Sapindaceae-familie die veel voorkomt in bergachtige streken in Europa. De schors is aanvankelijk glad en geelgrijs, maar wordt bij oudere bomen roodgrijs en steeds donkerder. Bij oudere bomen schilfert de schors in grote platen af. Het is een lichte soort die de voorkeur geeft aan rijke en kalkrijke grond. Het wordt over het algemeen aangetroffen in verspreide populaties tussen andere soorten; Het is een bijzondere combinatie met beuken en sparren. Het witte en vrij harde hout wordt gebruikt voor de meubelmakerij en is uitstekend geschikt als brandhout.

De Eik
Je herkent hem aan zijn bruinachtige kleur, zijn dikke, ruwe bast en zijn min of meer brede spinthout. Het heeft een uitstekende calorische waarde, maar zoals bij elk natuurproduct verschillen de eigenschappen ervan als brandhout, afhankelijk van het geografische gebied waar het wordt gekapt. Bij eenzelfde droogniveau kan het brandgedrag dus niet worden gegarandeerd. Over het algemeen is eikenhout het lekkerst in het gloeiende stadium; het droogt namelijk langzamer dan andere houtsoorten. Het is daarom sterk aan te raden om uw haardvuur te stoken met een mengsel van een andere houtsoort, zoals beukenhout of essenhout. Deze soort is in onze streken en vooral op ons massief niet erg aanwezig.

 

De berk
Berk is een middelhard hardhout (G2) dat soms wordt gecategoriseerd als zacht (G3)
De calorische waarde van berkenhout is vergelijkbaar met die van andere halfharde hardhoutsoorten zoals kastanje of kers.
De calorische waarde van berkenhout is lager dan die van hardhout.
Berkenhout brandt sneller dan hardhout.
Berkenhout heeft over het algemeen een hogere opbrengst dan andere zachthoutsoorten zoals wilg, els, esp en populier.
Berkenhout geeft een levendige (maar kortdurende) warmte af.
Berkenhout wordt door sommige pizzeria's gewaardeerd als hout om op te koken, voor vuurkorven of voor een gezellig vuur.
Concluderend kan gesteld worden dat berkenhout een ‘tussenliggend’ hout is. Het is een goed brandhout, maar het brandt sneller dan hardhout. Het is echter interessanter dan andere zachte hardhoutsoorten. Het wordt gewaardeerd om zijn levendige vlammen.

 

De Els
Els is een zachthout (G3)
Elzenhout brandt snel en levert een lage opbrengst op, vergelijkbaar met wilg, esp, populier en andere zachthoutsoorten.